script> pintrk('track', 'lead', { lead_type: 'Newsletter' });
 
Search
  • Ifigenia

Διαχείριση του χρόνου μας... εντός!

Άρθρο από τη Χαρά Δερβένη


"Ποιός να το φανταζόταν; Τη μία στιγμή να τρέχω πανικόβλητη να προλάβω, την άλλη στιγμή να μένω απλά στο πανικόβλητη! Σαν κάποιος να πάτησε pause και έμεινα με το ένα πόδι στον αέρα. Που πήγε το τρέξιμο;

Πάντα μου άρεσε να κάνω πολλά και διαφορετικά πράγματα! Πάντα ήθελα το 24ωρο να έχει περισσότερες ώρες! Τον ύπνο τον θεωρούσα «χάσιμο χρόνου»!

Η κάθε μέρα μου ήταν μέσα σε ένα μόνιμο τρέξιμο συνοδευόμενο από το ανάλογο άγχος!

Και ξαφνικά έρχεται η ίδια η ζωή να πατήσει απότομα το φρένο. Πράγματα που πριν θεωρούσα πολυτέλεια να τα απολαύσω, γιατί δεν είχα το χρόνο, τώρα μου προσφέρονται απλόχερα.

Και όμως αντί να χαίρομαι και να νιώθω ευγνωμοσύνη, επικρατεί μία σύγχυση μέσα μου, αναρωτιέμαι: Και τώρα, τι γίνεται; Πώς προχωράω; Πώς μπορώ να διαχειριστώ το χρόνο μου σε αυτή τη νέα πραγματικότητα;

Μπορώ να εργάζομαι στο χώρο του σπιτιού με τις επιπλέον εργασίες να με περικυκλώνουν και τα παιδιά να κρέμονται από τα πόδια μου; Πώς να απαλλαγώ από την πίεση, το άγχος μιας εντελώς άγνωστης συνθήκης και να υποδέχομαι την κάθε μέρα με χαμόγελο και διάθεση για δημιουργία;Όσο «ιδιαίτερες» ή διαφορετικές και αν είναι οι συνθήκες, υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά στις καθημερινές μας ανάγκες που μας οδηγούν να προβληματιστούμε, να παρατηρήσουμε και να αναζητήσουμε λύσεις!

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρόνος δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να «τρέχει», ούτε οι καθημερινές υποχρεώσεις. Και είμαι βέβαιη ότι κάθε μέρα κάτι νέο και απρόσμενο θα συνεχίσει να εμφανίζεται!

Ίσως ακουστεί ουτοπικό και υπεραισιόδοξο αλλά από την προσωπική μου εμπειρία μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν λύσεις! Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, πίστη, όραμα, αυτοπειθαρχία και σταθερότητα!


Σκέψεις, προτάσεις, ιδέες για να το πετύχετε!


1. Ένας πολύ ωραίος τρόπος να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, είναι να καταγράψουμε με ακρίβεια τις εργασίες που θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μέσα σε αυτή. Η καταγραφή των στόχων στο χαρτί βοηθάει να μπει σε τάξη και το μυαλό μας! Η σκέψη τρέχει με ταχύτητα φωτός. Για να αποφύγουμε τη σύγχυση και τον πανικό πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε τη σκέψη μας. Χρειάζεται προσπάθεια, πειθαρχία, υπομονή και πολλή εξάσκηση!

2. Στη συνέχεια αυτές τις εργασίες θα πρέπει να τις προτεραιοποιήσουμε. Τι είναι πιο σημαντικό να γίνει πρώτα, τι μπορεί να περιμένει; Το να ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μας βοηθάει να αποκτήσουμε τον έλεγχο, μας δημιουργεί ασφάλεια και σιγουριά ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε! Το καλύτερο κίνητρο για να πάμε μπροστά!

3. Άρα πρώτο βήμα καταγραφή, δεύτερο βήμα προτεραιότητες. Αφού ολοκληρώσουμε το δεύτερο βήμα, είναι απαραίτητο να μείνουμε σταθεροί στις προτεραιότητες που βάλαμε, με αυτοπειθαρχία. Εδώ είναι και το πιο κρίσιμο σημείο, το οποίο αξίζει να αναλύσουμε!
Πόσο εύκολο είναι να παραμείνετε σταθεροί στο στόχο σας; Πόσο εύκολο είναι να επιβληθείτε στον εαυτό σας και να αυτό-πειθαρχήσετε; Καθόλου εύκολο ομολογώ, ειδικά όταν εργαζόμαστε από το σπίτι! Για να παραμείνετε σταθεροί στο στόχο σας, όποιος και αν είναι αυτός μικρός ή μεγάλος, θα πρέπει να εστιάσετε σε αυτόν και ΜΟΝΟ σ’ αυτόν!Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να στείλω ένα e-mail που επείγει. Όταν κινούμαι μέσα στο χώρο του σπιτιού μου, υπάρχουν πολλές «παγίδες» που μπορεί να μου αποσπάσουν την προσοχή. Πεταμένα ρούχα, άπλυτα πιάτα, ένα βάζο που δεν είναι στη «σωστή θέση» και πολλά άλλα. Εάν χάσω την εστίασή μου στο στόχο και στη διαδρομή μου να φτάσω στον υπολογιστή μαζεύω λίγα ρούχα, βάζω το βάζο στη θέση του κτλ., χωρίς να το αντιλαμβάνομαι, καταναλώνω πολύ περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσω την εργασία που επείγει. Είναι προτιμότερο οι εργασίες του σπιτιού να έχουν τη δική τους θέση μέσα στην ημερήσια λίστα των προτεραιοτήτων μας. Έτσι και εμείς θα είμαστε πιο ήρεμοι και εκείνες θα γίνουν στην ώρα τους.


Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όποιο χώρο και αν εργαζόμαστε. Είτε είναι γραφείο, είτε μαγαζί, είτε οπουδήποτε αλλού. Συνεχώς εμφανίζονται πράγματα που θα μπορούσαν να μας αποσπάσουν την προσοχή και να μας καθυστερήσουν. Είναι πολύ σημαντικό να τα αναγνωρίζουμε, να τα παραβλέπουμε προσωρινά και να παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Ένα στόχο τη φορά, βήμα-βήμα, ακολουθώντας τη λίστα μας!

Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω, ειδικά για την περίοδο που διανύουμε, στην περίπτωση που στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, βοηθάει πάρα πολύ να εντάξουμε μέσα στο πρόγραμμα και το χρόνο που απαιτείται να αφιερώσουμε σε αυτά, για τα μαθήματα, για παιχνίδι ή ό,τι άλλο. Τα παιδιά είναι πολύ πιο ήρεμα και κάνουν πιο εύκολα υπομονή όταν γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόγραμμα που τα περιλαμβάνει. Όταν δε το πρόγραμμα τηρείται με σεβασμό και πειθαρχία, τότε χτίζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη η οποία τους δημιουργεί ασφάλεια και συνεργάζονται πιο εύκολα!


4. Ένας άλλος τρόπος να παραμείνω σταθερός στο στόχο μου είναι να μάθω να λέω ΟΧΙ! Σημαντική τεχνική απελευθέρωσης χρόνου, αλλά και πίεσης. Πιθανότατα σε όλους μας έχει συμβεί να αναλάβουμε εργασία για λογαριασμό τρίτου, χωρίς να σκεφτούμε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για μας, για το χρόνο μας και την ηρεμία μας. Δε λέω, είναι ωραίο να βοηθάμε τους άλλους, αλλά όταν αυτό γίνεται εις βάρος του δικού μας πολύτιμου χρόνου, χωρίς να είναι επιλογή μας, θα πρέπει να μάθουμε να λέμε ΟΧΙ! Όχι ως αντίδραση, αλλά ως όριο σεβασμού, καταρχήν απέναντι στον εαυτό μας κι έπειτα απέναντι σε όλους τους άλλους. Όταν το ΌΧΙ λέγεται με γνώση, ωριμότητα και υπευθυνότητα είναι προστασία για όλους! Μπορεί να μοιάζει δύσκολο στην αρχή, αλλά πιστέψτε με, το σωστό και το δίκαιο το γνωρίζουν όλοι κατά βάθος και θα έρθει η στιγμή που θα το εκτιμήσουν!

5. Άλλο σπουδαίο θέμα που μας απορροφά χρόνο και ενέργεια είναι η γνωστή αναβλητικότητα! Κάποιος είπε «Ο άνθρωπος περισσότερο από το θάνατο φοβάται την αλλαγή!» Αν το καλοσκεφτούμε, σα να έχει δίκιο!
Ένα στόχο καθημερινό, επαναλαμβανόμενο, τον νιώθουμε οικείο άρα μας δημιουργεί ασφάλεια, ηρεμία, ευχάριστα συναισθήματα. Όμως ένας στόχος νέος, άγνωστος, διαφορετικός, είναι λογικό να μας προκαλεί αγωνία, ανασφάλεια και φόβο με αποτέλεσμα να υπερισχύουν ασυνείδητα τα αρνητικά συναισθήματα, έστω και στιγμιαία. Αρχίζουμε να απομακρυνόμαστε από τη ζώνη του οικείου και ασφαλούς και αγγίζουμε την περιοχή του άγνωστου, του «δεν το έχω ξανακάνει»! Και έτσι πολύ ανθρώπινα, τον μεταθέτουμε προς τα πίσω, προσπαθούμε να τον αποφύγουμε, χάνουμε χρόνο!

Είναι εντυπωσιακό το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος όταν αντιλαμβάνεται την «απειλή» του καινούριου, του διαφορετικού! Πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες για τη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου μπορείτε να δείτε σε παλιότερο άρθρο της Ιφιγένειας 


6. Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός έρχεται ο κάδος! Αφού ολοκληρώσουμε την οποιαδήποτε εργασία και πετύχουμε τον εκάστοτε στόχο, πετάμε όλα τα άχρηστα στο καλάθι των αχρήστων, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά. Όπως στον κάδο του υπολογιστή για παράδειγμα! Τα άχρηστα αντικείμενα, σημειώσεις, διαφημιστικά, φωτογραφίες, e-mails και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, απορροφούν ενέργεια η οποία είναι πολύτιμη για να διατηρούμαστε εμείς σε εγρήγορση σωματικά και ψυχικά και ο χώρος μας καθαρός και τακτοποιημένος. 

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι τεχνικές που προανέφερα μαζί, μπορεί να μοιάζουν δύσκολες στην εφαρμογή, ειδικά αυτή τη στιγμή να σας φαίνονται «βουνό». Είναι λογικό και πολύ ανθρώπινο όλοι μας να περάσουμε από αυτό το στάδιο!

Αλλά να σας πω κάτι; Δεν πειράζει, πραγματικά ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ!

Δε χρειάζεται να νιώθουμε ενοχές επειδή έχουμε αδυναμίες, επειδή δεν τα κάνουμε όλα τέλεια και στο «σωστό» χρόνο. Το σημαντικό είναι να έχουμε τη διάθεση να το παλέψουμε. Δεν είμαστε ούτε ο Βούδας, ούτε ο Μαχάτμα Γκάντι. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε!

Με πολλή αγάπη,

Χαρά"

Λίγα λόγια για τη Χαρά από την ίδια:

"Μία εσωτερική ανάγκη με οδήγησε να συνδυάσω δύο φαινομενικά διαφορετικά αντικείμενα, τα οποία όμως έχουν ως κοινή βάση την προσφορά:

Το σχεδιασμό και κατασκευή κοσμημάτων με το life coaching! Είναι δεδομένο ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε την ειλικρινή αγάπη μας είναι η αποδοχή και ο σεβασμός της μοναδικότητάς του! Το life coaching με βοήθησε να κατανοήσω, να εκτιμήσω τη δύναμη αυτής της αποδοχής και να αναπτύξω μία φιλοσοφία αγάπης και προσωπικής ελευθερίας πάνω στην οποία βασίζω τις δημιουργίες μου!

Χαρά Δερβένη

Δημιουργός άνευ όρων."

https://www.facebook.com/XaraDerveniReadings

https://www.facebook.com/XaraDerveni

533 views0 comments