script> pintrk('track', 'lead', { lead_type: 'Newsletter' });
 
Search
  • Ifigenia

Etsy 2021: 4 συμβουλές για την επιβίωση και ανάπτυξη του Etsy shop σας!

Σε όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με το ecommerce, δεν έχω συναντήσει άλλη πλατφόρμα που να αλλάζει τόσο συχνά -και τόσο δραστικά- τους κανόνες της, όπως το Etsy.com!


Αλλαγές, αλλαγές, αλλαγές

Ξανά αλλαγή στον αλγόριθμο τον Οκτώβριο του 2020, ξανά αλλαγή στις πολιτικές από το Φεβρουάριο του 2021...

Με το νέο μου κατάστημα που άνοιξα στα τέλη Οκτωβρίου τις βιώνω από πρώτο χέρι!

Θέλει πολύ συστηματική και στρατηγική δουλειά για να καταφέρνεις να ξεχωρίσεις και να έχεις πιθανότητες να πουλήσεις τις δημιουργίες σου.

Ειδικά με το μεγάλο ανταγωνισμό που έχεις (+40% σε νέα καταστήματα τον τελευταίο χρόνο), πρέπει να ξέρεις πώς θα ξεχωρίσεις από τόσους άλλους που προσφέρουν εξίσου όμορφες δημιουργίες και προϊόντα με σένα.

Όμως αξίζει τον κόπο να είσαι εκεί!

Δεν μπορείς να αγνοήσεις το γεγονός ότι 500 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Etsy κάθε μήνα για να βρουν μοναδικές δημιουργίες, που ξέρουν μάλιστα ότι θα τις αγοράσουν σε υψηλές τιμές! Πρέπει να είσαι εκεί που υπάρχει η ζήτηση, τόσο απλά!


Θα ήθελα να σας δώσω 4 συμβουλές, που προκύπτουν από την προσωπική μου εμπειρία πολλών χρόνων στο ecommerce, για να σας βοηθήσω να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που πιθανά αντιμετωπίζετε με το Etsy shop σας...ή αν σκέφτεστε τώρα να τo ανοίξετε, να το κάνετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


1. Καλύτερα στο γήπεδο, παρά στις κερκίδες...


Να είστε σίγουροι ότι ακόμη κι αν τώρα το κατάστημα δεν πάει τόσο καλά όσο θα θέλατε, είναι καλύτερα να είστε μέσα στο παιχνίδι, παρά να το παρακολουθείτε ως θεατές και να αναρωτιέστε "τι θα γινόταν αν..."

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε και άλλα κανάλια πώλησης πλην της τοπικής αγοράς! Το Etsy σας δίνει μία ευκαιρία να δοκιμαστείτε στο ecommerce, χωρίς ρίσκο.

Όλη η εμπειρία που θα αποκτήσετε από τη συμμετοχή σας σε μία πλατφόρμα όπως το Etsy, είναι απόλυτα εφαρμόσιμη και σε άλλες (Amazon, Ebay, Saatchi, Artfinder, κλπ). Οι κανόνες είναι οι ίδιοι, απλά αλλάζει το τεχνικό μέρος -και αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται πιο εύκολα, αν έχει κατακτήσει κανείς τη στρατηγική!

Και αυτήν την κατακτάς όταν είσαι μέσα στο γήπεδο και παίζεις μπάλα, όχι όταν είσαι θεατής!


2. It's a long game baby!

Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα.

Θα πρέπει να βλέπετε μακριά, να βάλετε μακροπρόθεσμους στόχους. Θα χρειαστεί να επενδύσετε χρόνο και κάποια χρήματα στην αρχή, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά. Δεν θα αποδώσει αυτή η επένδυση που θα κάνετε με ένα μαγικό τρόπο αμέσως μόλις μπείτε στο Etsy!

Θα πρέπει να επιμείνετε, να προσαρμόζεστε και συνεχώς να μαθαίνετε από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σας.


Προσωπικά τι κάνω; Καθημερινή δουλειά μέσα στο κατάστημα, συνεχείς πειραματισμούς και προσαρμογές ανάλογα με τα αποτελέσματα για να το κρατήσω σε μία πορεία ανάπτυξης, που ξέρω ότι θα αποδώσει καρπούς στους επόμενους μήνες και ακόμη περισσότερο. Η διαφήμιση βοηθάει, όπως και το Pinterest για να αυξήσω την επισκεψιμότητα στο κατάστημά μου.

Όμως το Νο1 κριτήριο για να φανούν τα προϊόντα μου στις σχετικές αναζητήσεις και να έχω πιθανότητα να τα πουλήσω, δεν είναι άλλο από το...


3. SEO και ξερό ψωμί...


Το SEO είναι το σημαντικότερο εργαλείο για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας μέσα στο Etsy. Τελεία.

Οσο ωραίες φωτογραφίες και να έχετε, όσο ξεχωριστά προϊόντα και να προσφέρετε, αν δεν συμπεριλαμβάνεστε στα 1000 listings/keyword search, απλά δεν εμφανίζεστε πουθενά....

Αν δεν γνωρίζετε τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί ο αλγόριθμος (η μηχανή αναζήτησης) και δεν τους εφαρμόζετε σε τίτλους, tags, categories & attributes, μένετε εκτός αποτελεσμάτων, ή πιο απλά, δεν σας βλέπει κανείς.


Και οι κανόνες είναι αρκετοί-και δεν μας έφταναν αυτοί, από τον Οκτώβριο του 2020 είχαμε κι άλλη σημαντική αλλαγή...


Μπορείτε να παρακολουθήσετε το εντατικό εργαστήριο που θα κάνω ειδικά για αυτό το θέμα την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στις 17:00-19:30 για να ενισχύσετε το κατάστημά σας και να βάλετε σε εφαρμογή ένα πλάνο ανάπτυξης για το 2021.


Μετά το εργαστήριο θα ακολουθήσει συζήτηση για να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σας4. Όχι όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι!


Το Etsy ή η οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, μπορεί να κάνει ό,τι της καπνίσει...Μπορεί να αλλάξει τους κανόνες της, να κλείσει ή απλά να σας πετάξει έξω για τον οποιοδήποτε λόγο. Όλα τα παραπάνω έχουν συμβεί και έχουν δραματικό αντίκτυπο στη δουλειά όσων επηρέαστηκαν από αυτά (ειδικά το τελευταίο είναι αρκετά συχνό και γνωρίζω προσωπικά αρκετές περιπτώσεις).

Πρέπει να έχετε και αλλού δυνατότητα πώλησης, είτε αυτό είναι στο δικό σας eshop (το δικό μου το γεμίζω εντατικά τώρα με τα νέα μου έργα), είτε μέσω Instagram shop είτε σε άλλη/άλλες πλατφόρμες.

Και όχι μόνο γιατί ρισκάρετε τη δουλειά σας, αλλά γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας κοινό. Και αυτό γίνεται κυρίως μέσω email marketing, κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε με τους πελάτες του Etsy, γιατί παρόλο που έχουν αγοράσει από εσάς, το Etsy δε σας αφήνει να τους στέλνετε emails και να αναπτύξετε τη σχέση σας μαζί τους.


Αυτό μπορείτε να το κάνετε μόνον από το δικό σας eshop και δεν έχω άλλη καλύτερη συμβουλή να σας δώσω, από το να το βάλετε μπρος το συντομότερο δυνατό. Θα φροντίσω να σας δώσω κι άλλες συμβουλές γι αυτό το θέμα και να το συζητήσουμε εκτενέστερα στο ζωντανό εργαστήριο της Παρασκευής 5/2.


Αυτά τα λίγα! Ελπίζω να σας έχω μαζί μου στο εργαστήριο ή και πριν από αυτό σε προσωπικό επίπεδο για να σας βοηθήσω να αναπτύξετε την onilne δουλειά σας στη νέα χρονιά!


Καλό 2021!


1,769 views0 comments