script> pintrk('track', 'lead', { lead_type: 'Newsletter' });
 
Search
  • Ifigenia

10 συμβουλές για την επιτυχία του brand σου από τη LABBOK organic skincare

Updated: Sep 24, 2021

Πραγματικά θαυμάζω όσους δημιουργούν όμορφα και χρήσιμα προϊόντα και με επιμονή, υπομονή, φροντίδα και -παρά τις δυσκολίες- καταφέρνουν να φτιάξουν μία μικρή δημιουργική επιχείρηση και να την αναπτύξουν με μικρά αλλά σταθερά βήματα!


Η Τζίνα και η Δήμητρα Μπόκαρη είναι δύο αδελφές που δημιούργησαν ένα ξεχωριστό brand φυσικών και βιολογικών καλλυντικών, το LABBOK, που βασίζεται στις προσωπικές τους αξίες, αλλά ταυτόχρονα καλύπτει και ένα κενό στην ελληνική αγορά. Η εμπειρία τους πλέον είναι μεγάλη και οι συμβουλές τους πολύτιμες για κάποιον που θέλει να δημιουργήσει ή να αναπτύξει μία επιχείρηση.


Δείτε εδώ τη σύνοψη αυτών των συμβουλών που σας έχω φτιάξει για ευκολία, αλλά πραγματικά αξίζει να διαβάσετε πιο κάτω τη full version αυτών των συμβουλών, αλλά και της ενδιαφέρουσας συζήτησης που είχαμε!

Η αρχή

‘’Το δέρμα μας είναι το πρώτο που παρατηρεί κανείς, έτσι θα πρέπει να είναι πραγματικά φροντισμένο και υγιές από μέσα προς τα έξω. Αυτό πλέον μπορούμε να το πετύχουμε πολύ αποτελεσματικά, συνδυάζοντας την επιστήμη, την τεχνολογία και τη δύναμη της φύσης.΄΄ Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε....

Όλοκληρώνοντας τις σπουδές μου στην Ευρώπη, επέλεξα να επιστρέψω στη Ελλάδα για δουλειά, παρόλο που ήταν η εποχή της οικονομικής κρίσης. Ομως, η πίστη μου στην ιδέα που είχα για τη δημιουργία ενός νέου brand, που ήξερα ότι στο εξωτερικό γνώριζε μεγάλη επιτυχία, ενώ στην Ελλάδα ήταν κάτι που έλειπε, μου έδωσε δύναμη να το τολμήσω.Οι αξίες

Ετσι, μαζί με την αδερφή μου, Δήμητρα, δημιουργήσαμε τη LABBOK, μία εταιρία με φυσικά καλλυντικά βασισμένη στις αξίες μας: Αυστηρά premium βιολογικά, 100% vegan και zero waste καλλυντικά σε χειροποίητες ξύλινες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Ο πυρήνας της εταιρίας είναι ο συνδυασμός της φαρμακευτικής επιστήμης με την ποιότητα, την καλαισθησία και πάνω απ’ όλα με το σεβασμό στον άνθρωπο, στα ζώα, στο περιβάλλον! Παρά τις πολλές δυσκολίες που συναντήσαμε, μείναμε πιστοί στη φιλοσοφία μας. Δημιουργήσαμε τον χώρο, πήραμε τις πιστοποιήσεις από τον ΕΟΦ, ώστε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο όλων των διαδικασιών (από την παραγωγή ως και το τελικό προιόν) και επιλέξαμε πολύ προσεκτικά τους συνεργάτες μας.


Το κίνητρο

Το μεγαλύτερο κίνητρο μας είναι να τοποθετήσουμε το βιολογικό καλλυντικό στην περίοπτη θέση που του αρμόζει στο ράφι και να προσφέρουμε μια ολιστική πρόταση στην ομορφιά. Έτσι, καταφέραμε σε σύντομο διάστημα να έχουμε πολύ καλή απήχηση από το κοινό, να διακριθούμε σε διεθνή βραβεία στις κατηγορίες ‘’καλύτερα φυσικά συστατικά’’ και ‘’καλύτερη συσκευασία΄’’ και είμαστε -ως σήμερα- η μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει πιστοποίηση cruelty-free από τον πιο αυστηρό οργανισμό (Leaping Bunny International).


Η ειλικρίνεια

Ο ιδρυτής ‘’κουβαλάει’’ μαζί του την προσωπική του φιλοσοφία και την προσωπική του αισθητική στην επιχείρηση, γιατί μόνο έτσι μπορεί και να την υποστηρίξει σε βάθος χρόνου. Ένας τρόπος, που βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας, για να επικοινωνήσουμε τις αξίες μας είναι η ενημέρωση του καταναλωτή. Στη LABBOK δεν βλέπουμε απλώς προιόντα, αλλά πιστεύουμε στο μόττο ‘’ Ό,τι λες πως είσαι, πρέπει και να είσαι, μέσα και έξω από τη συσκευασία’’ και πρεσβεύουμε μια ολόκληρη και πολύπλευρη φιλοσοφία την οποία στηρίζουμε μεσά από διάφορες δράσεις. Η ειλικρίνεια απένταντι στους καταναλωτές είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που θα σε κρατήσει μακροπρόθεσμα στην αγορά.


Σε ποιούς απευθυνόμαστε

Στη LABBOK ξέρουμε ότι ομορφιά δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε, αλλά η εναρμόνιση του «μέσα» με το «έξω» μας. Ένα τέτοιο πρότυπο (το target group μας) χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο που είναι φυσικά φροντισμένος, ευαισθητοποιημένος και δραστήριος, πλήρως ενημερωμένος, μινιμαλιστής που ψάχνει την υψηλή ποιότητα με το χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον.Οι συμβουλές μας για όσους σκέφτονται να δημιουργήσουν κάτι δικό τους:

1. Το πρώτο και βασικό που πρέπει να κάνει κάποιος πριν ξεκινήσει την επιχειρησή του είναι να έχει όραμα: να ξέρει ‘γιατί’ θέλει να δημιουργήσει κάτι νέο, γιατί θέλει να γίνει ‘αφεντικό του εαυτού του’ αντί να πάει να δουλέψει για κάποιον άλλο, ποιό είναι το βαθύτερο κίνητρό του. ώστε να πάρει την δύσκολη απόφαση να αναλάβει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν όταν δουλεύει κανείς για τον εαυτό του; Μια γρήγορη αλλά πολύ αληθινή απάντηση είναι αυτό που είπε ο Θερβάντες σε ένα από τα γνωστά μυθιστορήματα του : sky is the limit!

Την επιτυχία σου την καθορίζεις εσύ!

Αυτό το όραμα είναι που θα τον βοηθήσει να αντέξει τις δυσκολίες που σίγουρα θα βρεθούν στο δρόμο του –όπως η γραφειοκρατία! Ειδικά για το τελευταίο, αυτό που λέμε με σιγουριά είναι πως όλοι το έχουμε περάσει και θέλει ιδιαίτερη επιμονή και υπομονή’Αυτό το όραμα είναι που θα τον βοηθήσει να αντέξει τις δυσκολίες που σίγουρα θα βρεθούν στο δρόμο του –όπως η γραφειοκρατία! Ειδικά για το τελευταίο, αυτό που λέμε με σιγουριά είναι πως όλοι το έχουμε περάσει και θέλει ιδιαίτερη επιμονή και υπομονή.


2. Να βρει σε ποιόν απευθύνεται, σε τι είδους καταναλωτή μιλάει. Όταν κάποιος σε ρωτήσει την φαινομενικά πολύ εύκολη ερώτηση: ‘’ Πες μου σε 2 προτάσεις τι διαφορετικό είναι η εταιρεία σου και με 5 λέξεις ποιός είναι ο καταναλωτής σου΄΄, μπορείς να απαντήσεις; Ακούγεται σαν να βγήκε από πανεπιστημιακό βιβλίο διοίκησης επιχειρήσεων, όμως για εμάς είναι η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να απαντήσει κάποιος με σιγουριά για να μπορέσει να ξεκινήσει σωστά.


3. Επίσης, παρατηρήσαμε πως οι συνεργάτες και οι συνάδελφοι σου πρέπει να έχουν την ίδια κουλτούρα και τα ίδια κίνητρα με την εταιρεία. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσεις προβλήματα συνοχής και φερεγγυότητας που θα σε κρατήσουν πολλά βήματα πίσω. Ακόμα και σε περίπτωση που χρειαστεί να έχεις άλλους συνιδρυτές θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα κατανεμημένοι οι ρόλοι, αλλά και οι ευθύνες. Στη LABBOK, η αδερφή μου, ούσα φαρμακοποιός, έχει αναλάβει το κομμάτι της παραγωγής και της ανάπτυξης, ενώ εγώ το management. Επίσης, έχει χρειαστεί να συνεργαστούμε με κάθε λογής επάγγελμα, από γραφίστες, φωτογράφους, R&D, πωλητές, διαφημιστές, ξυλουργούς κτλ., κριτήριο όμως στην επιλογή μας ήταν πάντα το να νιώσουμε πως έχουν καταλάβει τη κουλτούρα μας και να μπορούν να δουν τον εαυτό τους εύκολα ως πρεσβευτές της φιλοσοφίας μας. Η εταιρεία μας στον αντίποδα, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες περιόδους που διανύουμε, επενδύει και επιζητά σταθερές συνεργασίες.


4. Μιά από τις πλέον πολύτιμες συνεργασίες που μπορεί να έχει μία νέα επιχείρηση είναι με έναν έμπειρο business coach/σύμβουλο.

Στην αρχή θα γίνουν πολλά λάθη που θα κοστίσουν σε χρόνο, χρήματα, αλλά και κακή ψυχολογία. Ένας έμπειρος business coach μπορεί να δει πιο ξεκάθαρα ''τη μεγάλη εικόνα'' και να σε βοηθήσει να αναπτύξεις πιο γρήγορα τις πωλήσεις και τα κέρδη σου.5. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό της εποχής είναι το άγχος και η ταχύτητα. Όλοι θέλουμε να εξελίξουμε την επιχείρηση μας πολύ γρήγορα. Αυτό πολλές φορές οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και λάθη που στοιχίζουν τελικά και σε χρόνο και σε χρήμα. Το κάθε brand χρειάζεται χρόνο- πολύ χρόνο- για να αναπτυχθεί σωστά, ώστε να μπορέσεις να δεις την ανταπόκριση, τις ανάγκες της αγοράς και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κοινού. Συνεχώς, πρέπει να διορθώνεις και να βελτιώνεις.

Όλα πρέπει να γίνονται με μικρά αλλά σταθερά βήματα.

6. Χρειάζεται πολύ πείσμα και γερό στομάχι, γιατί η κάθε μέρα είναι μια πρόκληση και πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι κάθε αστοχία σωστά. Η εμπειρία ακόμα και του δυσαρεστημένου καταναλωτή είναι πολύ σημαντική. Για εμένα που αγαπώ τα προιόντα μας και έχω δουλέψει πολύ για αυτά, ήταν πολύ δύσκολο να απεμπλακώ συναισθηματικά και να το διαχειριστώ. Μου πήρε καιρό να καταλάβω πως πάντα θα υπάρχουν και κάποιοι δυσαρεστημένοι καταναλωτές, σημασία έχει όμως η σωστή επικοινωνία. Στους φίλους που μου λένε ‘’ναι αλλά εσύ δεν έχεις αφεντικό’’ η απάντηση είναι ΄΄Το δικό μου αφεντικό είναι οι πελάτες, και πιστέψτε με είναι πολύ απαιτητικοί και αυστηροί!΄΄

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται αυτές που λέμε "εύκολες λύσεις".

Πολλές φορές μας παρουσιάστηκαν σε περιόδους που αντιμετωπίζαμε αδιέξοδα, ήταν χαμηλότερης ποιότητας, οικονομικότερες ή δεν πληρούσαν στο μέγιστο τα στανταρ μας, όμως ήταν δελεαστικές. Πάντα θα εμφανίζονται μπροστά σου, όμως μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε αποδόμηση της εταιρείας, γιατί σίγουρα οι πιο αυστηροί κριτές είναι οι πελάτες. ’Ένα brand δύσκολα χτίζεται, πολύ εύκολα γκρεμίζεται’’


7. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό οι ιδρυτές να μην μένουν στο γραφείο/εργαστήριο. Έχει πολύ μεγάλη αξία να έχεις επαφή με το κοινό σου, αλλά και να διευρύνεις συνεχώς τις γνωριμίες σου. Μόνο έτσι, μεγαλώνοντας η επιχειρησή σου, θα ξέρεις αφενώς τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και θα μπορείς να ελέγξεις τους άλλους. Προσωπικά, έχω βγει στο δρόμο ως πωλητής, μέχρι και κούτες έχω κουβαλήσει όπου χρειάστηκε, αλλά και με έχουν υποστηρίξει άνθρωποι από εκεί που δεν το περίμενα.


8. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν οι νέοι επιχειρηματίες είναι η, όπως το λέμε εμείς στη LABBOK, η ‘’covid και μετα-covid’’ εποχή. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια και συνεχείς καθυστερήσεις, όμως παράλληλα είναι ένα τεράστιο κίνητρο για τεχνολογική εξέλιξη, απαραίτητη σε κάθε επιχείρηση που θέλει να έχει ένα σύγχρονο προφίλ. Εμείς, πιο συγκεκριμένα, αναγκαστήκαμε με

πολύ γρήγορα βήματα να αναπτύξουμε τις διαδικτυακές μας πωλήσεις μέσα από το eshop μας, να εκπαιδεύσουμε τους συνεργάτες μας και να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του social media marketing, μέσα από το Instagram, το Facebook και σύντομα το Pinterest.

9. Πρέπει να φροντίζουν να προσαρμόζονται στις εξελίξεις, να ενημερώνονται συνεχώς για το τι είναι επίκαιρο στον κλάδο τους διεθνώς, να επιδιώκουν συνεργασίες με ανάλογες εταιρίες του εξωτερικού, να παρακολουθούν τον ανταγωνισμό, ώστε να παίρνουν τα καλά του στοιχεία και να διδάσκονται από τα κακά!

10. Και το σημαντικότερο; Να το απολαμβάνουν! Το μυστικό μας είναι οτι για να πετύχεις, πρέπει να το διασκεδάζεις και να μένεις αισιόδοξος και στις καλές μέρες και τις κακές μέρες. Προσωπικά, βλέπω την LABBOK σαν ένα μικρό παιδί. Συνεχώς, σκέφτεσαι εαν έκανες τα σωστά βήματα, υπάρχει συνεχής εγρήγορση και δεν υπάρχουν ωράρια, πολλές φορές ούτε Σαββατοκύριακα. Όταν δουλεύεις για σένα, πρακτικά η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ και είσαι επίσης υπεύθυνος για την επιτυχία, αλλά και την αποτυχία.

Όμως στον αντίποδα, η επιχείρηση σου είναι κάτι που μεγαλώνει μαζί σου, θέλοντας και μη γίνεσαι ένα μαζί της, γίνεται χωρίς να το καταλάβεις επέκταση του εαυτού σου και η κάθε μικρή επιτυχία είναι μια τεράστια ικανοποίηση!

Τότε η κάθε δυσκολία, οι μέρες που δεν έχεις κοιμηθεί από τις πολλές ώρες στη δουλειά και τις υποχρεώσεις ξεχνιούνται αμέσως! Είναι μαγικό το πως γεμίζουν οι μπαταρίες σου αμέσως και είσαι έτοιμος για την επόμενη μικρή ιδέα που θα υλοποιήσεις, ελπίζοντας ότι την επόμενη ημέρα θα έχεις χτίσει ένα ακόμα λιθαράκι!


474 views0 comments