script> pintrk('track', 'lead', { lead_type: 'Newsletter' });
 
Search
  • Ifigenia

Ο Νο 1 κίνδυνος για το Etsy shop σας; Η ψυχολογία σας!

Updated: Mar 2, 2019

Έχετε ανοίξει ένα Etsy shop, έχετε ανεβάσει αρκετά προϊόντα, έχετε κάνει όλα όσα έχετε διαβάσει ότι πρέπει να κάνετε και μάλιστα ίσως πληρώνετε και αρκετά χρήματα σε διαφήμιση.

Το αποτέλεσμα όμως είναι απογοητευτικό! Μπορεί να έχετε κατά καιρούς αρκετή επισκεψιμότητα και κάποιες πωλήσεις, όχι όμως αυτό που φανταζόσασταν και θέλατε.Και το πιο εκνευριστικό; Βλέπετε καταστήματα με παρόμοια προϊόντα με τα δικά σας να πουλάνε τρελά και δεν καταλαβαίνετε τι φταίει! Και μπορεί σιγά σιγά (ή όχι τόσο σιγά), να πιστεύετε ότι τελικά φταίτε εσείς, ότι εσείς 'δεν είστε αρκετοί', να φοβάστε ότι τελικά όλο αυτό 'δεν είναι για σας', να χάνετε τον αρχικό ενθουσιασμό σας. Ο κίνδυνος αυτής της αρνητικής ψυχολογίας είναι ότι κάποια στιγμή μπορεί να κουραστείτε και να τα παρατήσετε.


Δεν είστε μόνοι! Πάρα πολλοί online sellers -και αυτό ισχύει παντού και όχι μόνο στο Etsy- αισθάνονται αυτή τη σύγχυση, του να νομίζουν δηλαδή ότι έχουν κάνει τα πάντα από τη μία και να μη φέρνουν το αποτέλεσμα που θέλουν από την άλλη και να αισθάνονται αποτυχημένοι ή 'όχι αρκετοί' για κάτι τέτοιο.


Ένα θα σας πω: αν τα παρατήσετε γι΄αυτό το λόγο, από το φόβο της αποτυχίας, θα έχετε κάνει τεράστιο λάθος! Μπορεί πράγματι το Etsy shop σας ή όποιο άλλο e-shop έχετε να μην πουλάει, αλλά αυτό οφείλεται σε άλλους λόγους, όχι γιατί εσείς δεν είστε 'αρκετοί' ή 'ικανοί'.

Αλλοι λόγοι μπορεί να είναι π.χ. το προϊόν σας, το marketing, το μήνυμα, το branding, το SEO και χίλια δυό άλλα πρακτικά πράγματα που θα μπορούσαν να διορθωθούν, όχι όμως το ότι εσείς δεν 'κάνετε' γι' αυτό ή γιατί φοβάστε ότι αργά ή γρήγορα θα αποτύχετε. (Σημείωση: διορθώστε όλα τα λάθη του Etsy shop σας με το εξειδικευμένο πρόγραμμα Etsy shop optimization για μικρές ομάδες).


Θέλω λοιπόν να σας βοηθήσω να καταλάβετε μία από τις τις βαθύτερες αιτίες που σας κάνουν να φοβάστε ότι δεν θα πετύχετε, να χάνετε τον ενθουσιασμό σας και να κινδυνεύετε να παρατήσετε κάτι που μακροπρόθεσμα θα είναι καλό για σας.


Υπάρχουν κάποιες φυσικές προδιαθέσεις στον άνθρωπο και αν τις γνωρίζετε και καταλάβετε ότι υπάρχει λογική εξήγηση για το πόσο πραγματικά δύσκολο είναι να μη φοβάστε ότι θα αποτύχετε, θα απενοχοποιηθείτε.
Αν ξέρουμε τις αιτίες ενός προβλήματος, τότε αυτό έχει μικρότερη επίδραση επάνω μας!

Υπάρχουν κι άλλες αιτίες και θα μιλήσω γι΄ αυτές σε επόμενα άρθρα. Σήμερα όμως θέλω να σας μιλήσω για μία από τις βασικότερες. Και αυτή είναι η φυσική προδιάθεση του εγκεφάλου μας στην αρνητικότητα, που ονομάζεται Negativity Bias.


Για να την κατανοήσετε καλύτερα, θέλω κατ'αρχήν να σας θυμίσω κάποια βασικά πράγματα για τον εγκέφαλό μας.


Ο εγκέφαλος του ανθρώπου αποτελείται από τρία τμήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν το ένα μετά το άλλο στην εξελικτική πορεία.


1. Το εξωτερικό τμήμα ονομάζεται νεοφλοιός. Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου. Είναι το πιο «σύγχρονο» τμήμα του—άρχισε να αναπτύσσεται για να φτάσει στο σημερινό του μέγεθος πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια. Όλες τις ικανότητες που κάνουν εμάς τους ανθρώπους να διαφέρουμε από τα ζώα (στα καλά και στα άσχημα), τις οφείλουμε στις λειτουργίες του φλοιού. Ο φλοιός ταξινομεί τα αισθητηριακά ερεθίσματα που φτάνουν συνεχώς, τα ερμηνεύει, τα μεταφράζει σε λόγο, εικόνες, κ.τ.λ. Από εδώ σκεπτόμαστε, δημιουργούμε ιδέες, όνειρα, στόχους. Εδώ εδράζει η λογική.


2. Κάτω από τον εγκεφαλικό φλοιό και κλεισμένος μέσα σ’ αυτόν, βρίσκεται ο διάμεσος εγκέφαλος. Είναι το 2ο νεότερο τμήμα του εγκεφάλου μας & δημιουργήθηκε στα πρώτα θηλαστικά. Αυτός ο εγκέφαλος κυβερνούσε τους ανθρώπους για εκατομμύρια χρόνια, όπως εξακολουθεί να κάνει και τώρα με τα περισσότερα έμβια όντα. Εδώ εδράζει το συναίσθημα.

Τα συναισθήματα είναι φυσικές αντιδράσεις, σχεδιασμένες να μας οδηγούν μακριά από τον κίνδυνο και τον πόνο και προς την ευχαρίστηση και την επιβράβευση.


3. Tο στέλεχος είναι το παλαιότερο τμήμα του εγκεφάλου μας. Αναπτύχθηκε πρώτα στα ερπετά, γι’ αυτό ονομάζεται και "ερπετοειδής εγκέφαλος-Lizard/Reptilian brain”. Στο εγκεφαλικό στέλεχος ρυθμίζονται οι σημαντικότερες ζωτικές λειτουργίες για τον οργανισμό: της καρδιακής λειτουργίας και της αναπνοής.


 

ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΟΝΟΥ-ΕΛΞΗ ΠΡΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ


Τα δύο αρχαιότερα ένστικτα του ανθρώπου που βοήθησαν το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει ως σήμερα είναι:

  1. η προσέλκυση προς το ευχάριστο και προς το απαραίτητο για επιβίωση (να φάει, να πιεί, να ζευγαρώσει) και η διεκδίκησή του - oι αρχαίοι μας πρόγονοι έπρεπε να φάνε τώρα τα ωραία φρούτα που βρήκαν, γιατί αργότερα μπορεί να μην υπήρχαν και

  2. η απομάκρυνση από τον κίνδυνο, τον πόνο, τη δυσάρεστη εμπειρία.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το Νο 1 σημαντικό κίνητρο για τον εγκέφαλο είναι η ασφάλεια και ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα ώστε να την εξασφαλίσει.

Προκειμένου να διαιωνιστεί το ανθρώπινο είδος η Μητέρα Φύση φρόντισε ώστε ο εγκέφαλός μας να μας κάνει:

  1. Να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην απειλή

  2. Να υποτιμούμε τις ευκαιρίες

  3. Να υποτιμούμε τις δυνατότητες που έχουμε στην διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τα δύο προηγούμενα: τις ευκαιρίες και τις απειλές.


Σκεφτείτε πολύ απλά το εξής: Ο αρχαίος μας πρόγονος βλέπει ξαφνικά μία κίνηση πίσω από το θάμνο με τα ωραία φρούτα. Μπορεί να είναι από τον αέρα, μπορεί όμως να είναι και από μία τίγρη, που βλέπει τον ίδιο ως ωραίο φρούτο. Ο φόβος στην πρώτη περίπτωση θα τον αποτρέψει να φάει τα φρούτα και θα τον κάνει να αρχίσει να τρέχει. Θα χάσει την απόλαυση, αλλά θα παραμείνει ζωντανός. Φρούτα μπορεί να φάει και αύριο.


Αποτέλεσμα; Negativity Bias!

Γι’ αυτό η Μητέρα Φύση θέλει να επαναλάβει αυτό το λάθος χιλιάδες φορές, ώστε να αποφύγει να κάνει το άλλο μία φορά. Ετσι, θα διαιωνιστεί το είδος. Τα γονίδια λοιπόν όσων επιβίωσαν από την τίγρη δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην απομάκρυνση από τον κίνδυνο, πέρασαν από γενιά σε γενιά: άγχος, επιφυλακτικότητα, στρες, αντίσταση στην αλλαγή. Οι άλλοι, αυτοί που δεν εκτίμησαν σωστά την απειλή, δεν απέκτησαν απογόνους για να τους τα περάσουν!ΠΩΣ ΣΥΓΚΡΟΥΕΤΑΙ ΤΟ ΛΟΓΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ:

Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΚΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΩΣ ΑΠΕΙΛΗ!


Το λογικό μυαλό είναι η έδρα της δημιουργίας. Θέλει να κάνει νέα πράγματα, να ξεκινήσει μία νέα δραστηριότητα, να συνεχίσει την προσπάθεια να πουλάει online κι ας μην έχει πάει καλά ως τώρα.

Το συναισθηματικό μυαλό, το αρχαίο, αυτό που επέζησε από τις τίγρεις, δε συμφωνεί. Εκλαμβάνει την αλλαγή ως απειλή!

Στο συναισθηματικό μέρος του μυαλού υπάρχει ένα ‘’κουμπί πανικού’’, η αμυγδαλή. Ανιχνεύει το περιβάλλον και μόλις διαπιστώσει κάτι διαφορετικό, χτυπάει συναγερμό και δημιουργεί μία αναστάτωση, που επηρεάζει το λογικό μυαλό. Αυτό ονομάζεται Cognitive dissonance – γνωστική δυσαρμονία.


Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί –υποσυνείδητα- είναι ότι το μυαλό θα επαναστατήσει, θα σου πει ‘όχι, πάμε πάλι στις παλιές συνήθειες’ για να αποφύγει το ρίσκο. Θα φέρει στην επιφάνεια όλες τις αποτυχίες του παρελθόντος, θα μας κάνει να νιώσουμε άγχος, ώστε να θέλουμε να παραμείνουμε στην ασφάλεια του "οικείου".

Ο φόβος των συνεπειών που θα έχει μία αλλαγή, όσο επιθυμητή κι αν είναι, μας κάνει να ‘σαμποτάρουμε’ από μόνοι μας τις προσπάθειες για την υλοποίηση της επιθυμίας μας, ώστε να αποφύγουμε το ‘άγνωστο’ μέλλον. Κατά κάποιο τρόπο ‘προστατεύουμε’ τον εαυτό μας, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών μας

Ταυτόχρονα, θα μας κάνει να βλέπουμε μπροστά μας απειλές και εμπόδια και δεν θα μας επιτρέψει να εκτιμήσουμε σωστά τις δυνατότητες που έχουμε στην διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε ή να εκμεταλλευτούμε τις νέες ευκαιρίες. Και αυτό το κάνει για να μας προστατέψει. Έχει καλές προθέσεις! Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι κάνουμε πίσω. Το αρχαίο μυαλό κάνει τη δουλειά του πολύ καλά, αλλά δεν έχει προσαρμοστεί στη σύγχρονη ζωή.

.

Το ίδιο αρχαίο ένστικτο, η προδιάθεση στην αρνητικότητα υπάρχει ακόμη κωδικοποιημένο στο DNA μας. Είμαστε περισσότερο επιρρεπείς στο να θυμόμαστε και να επηρεαζόμαστε από αρνητικές εμπειρίες, αντί από θετικές. Είμαστε επιρρεπείς στο άγχος και στην αποφυγή του ρίσκου

Κι αυτό εκδηλώνεται με τις λογικές επεξηγήσεις (rationalization) – δεν έχω χρόνο, δεν έχω συνθήκες να δουλέψω, δεν ξέρω καλά αγγλικά- και με αντιπαραγωγικές συμπεριφορές: τελειομανία, αναβλητικότητα, το να ασχολούμαστε με πολλά άλλα πράγματα και να αποφεύγουμε να ασχοληθούμε με το σημαντικό, διστακτικότητα, παραμονή στα ασφαλή πλαίσια της 'ζώνης άνεσής΄ μας και πολλές άλλες, που μας αποτρέπουν να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, να ρισκάρουμε, να επιμένουμε.


Όσοι λοιπόν ασχολούμαστε με το online selling και θέλουμε να πετύχουμε, να βγάλουμε χρήματα και να ζούμε καλά εμείς κι η οικογένειά μας από αυτό, αλλά δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη, ας θυμόμαστε ότι δεν αποτελούμε εξαίρεση! Η ψυχολογία μας μας σαμποτάρει, όχι οι ικανότητές μας!

Ας το αποδεχθούμε κι ας κάνουμε εμείς αυτό που ξέρουμε ότι θέλουμε, ας ακούσουμε το λογικό μυαλό μας που βλέπει μπροστά και ξέρει τι μας συμφέρει καλύτερα κι ας εκμεταλλευτούμε τις άπειρες ευκαιρίες να κερδίσουμε τη ζωή μας μέσα από το online shop μας. Αρκεί να το κάνουμε σωστά!

987 views0 comments