script> pintrk('track', 'lead', { lead_type: 'Newsletter' });
 
Search
  • Ifigenia

Δεν υπάρχει τέλος!

Updated: Mar 2, 2019

"...΄Οταν ήρθαν τα δύο παιδιά στη ζωή μας, πλέον δεν μπορούσαμε με τον άντρα μου να βασίσουμε το μέλλον μας στον ήδη κουτσουρεμένο μισθό του.

Είχα τις ραπτομηχανές σε ένα δωμάτιο του σπιτιού μου και κάθε μέρα τις κοίταζα με τα μωρά στην αγκαλιά σκεφτόμενη τι θα μπορούσα να κάνω για να στηρίξω το οικογενειακό μας εισόδημα..."


Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

"Είμαι η Θεοδώρα και έχω τελειώσει σχεδιασμό και παραγωγή ενδυμάτων στη Θεσσαλονίκη. Καθώς η ειδικότητά μου αποτελεί τέχνη, ομολογώ ότι χρειάστηκαν χρόνια να την κατακτήσω σε ικανοποιητικό βαθμό με απώτερο στόχο να βγω στην αγορά εργασίας με αυτοπεποίθηση.

Όταν χτύπησα τις πόρτες για να αναλάβω μια θέση με περισσότερες ευθύνες και άρα μεγαλύτερο μισθό από το βασικό κατάλαβα ότι με είχε προλάβει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Η εξειδίκευση μου και οι περίσσιες γνώσεις μου σε επιπλέον σχεδιαστικά προγράμματα Η/Υ δε μετρούσαν πλέον στον τελικό μισθό.


Οι βιοτεχνίες στη Β. Ελλάδα κλείνανε οι μια πίσω από την άλλη και έμενα ικανοποιημένη όταν τουλάχιστον πληρωνόμουν στην ώρα μου και δε με χρωστούσαν. Ώσπου έγινε και αυτό και έχασα μισθούς ενός περίπου έτους. Η ψυχολογία μου έπεσε και άρχισα να συμβιβάζομαι με ολοένα και πιο χαμηλούς μισθούς, ώσπου στη ζωή μου ήρθαν τα παιδιά μου το 2013 .


Ο άνθρωπος είναι προσαρμοστικό ον και μπορεί να ζήσει υπό δύσκολες και υπό εύκολες συνθήκες- το έχει αποδείξει η ιστορία άλλωστε.΄Εχοντας όμως δύο παιδιά στη ζωή μας πλέον δεν μπορούσαμε με τον άντρα μου να βασίσουμε το μέλλον μας στον ήδη κουτσουρεμένο μισθό του.

Είχα τις ραπτομηχανές σε ένα δωμάτιο του σπιτιού μου και κάθε μέρα τις κοίταζα με τα μωρά στην αγκαλιά σκεφτόμενη τι θα μπορούσα να κάνω για να στηρίξω το οικογενειακό μας εισόδημα. Επιδιορθώσεις; Πόσες; Ραφή κατά παραγγελία; Πώς θα με μάθουν αν δεν έχω μαγαζί;


Βρέθηκα με μια φίλη μου που είχε διαδικτυακό μαγαζί στο etsy και πουλούσε χειροποίητες κάρτες. Μιλούσε με ενθουσιασμό για το κατόρθωμά της και μπορώ να πώ ότι μου τον μετέδωσε. Το πλάνο μου άλλαξε και σκεφτόμουν πλέον με άλλη προοπτική.

Το internet μπορεί να αποδειχτεί πιο πολυσύχναστος δρόμος από τον κεντρικότερο στην Αθήνα, σκέφτηκα. Γιατί λοιπόν να μην ανοίξω κι εγώ ένα μαγαζί εκεί; Είναι κάτι μπορώ να το κάνω από το σπίτι μου!

Ψάχνοντας για καθοδήγηση και συμβουλές στο πώς να στήσω μια επιτυχημένη online επιχείρηση, έπεσα επάνω σε μια διαφήμιση των σεμιναρίων που έκανε τότε η αγαπημένη πλέον φίλη Ιφιγένεια. Λέω φίλη γιατί είναι άτομο που αφιερώνει χρόνο για να σε ακούσει και να σε αφουγκραστεί, να καθησυχάσει τους φόβους σου και σε βοηθάει να μάθεις κολύμπι στη χαώδη θάλασσα που λέγεται διαδικτυακό μάρκετινγκ.

Αυτό το προσωπικό ενδιαφέρον δε το συναντάς σε επαγγελματικές σχέσεις, ειδικά από απόσταση όπως είμαστε μεταξύ μας-Θεσσαλονίκη Αθήνα. Πάντα γλυκιά και πρόσχαρη με βοηθούσε να θέτω τον ένα στόχο μετά τον άλλο και έτσι το Φεβρουάριο του 2018 άνοιξα το μαγαζί μου στο Etsy, όπου ράβω και πουλάω ιατρικά σκουφάκια.


Κατάφερε το κομφούζιο που επικρατούσε στο μυαλό μου ως προς το τι θέλω να κατασκευάσω και πώς να το αρχίσω, να το κάνει ένα καθαρό δρόμο με ταμπέλες 1,2,3…

Ο χρόνος μου συνεχίζει να είναι περιορισμένος με τα 2 μου παιδιά,όμως είμαι πολύ περήφανη που κατάφερα να κλείσω το πρώτο μου χρόνο με θετικό πρόσιμο στα οικονομικά του μαγαζιού μου!


Με τη συνεχόμενη καθοδήγηση της Ιφιγένειας τα σχέδια μου και οι στόχοι μου για το 2019 έχουν μεγαλώσει. Ελπίζω κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να είμαι σε θέση να στηρίζω 100% την οικογένεια μου οικονομικά από τις πωλήσεις στο διαδίκτυο και γιατί όχι να τη μετατρέψω σε οικογενειακή επιχείρηση κάνοντας full time συνεργάτη μου τον άντρα μου!"


 

Για μένα η Θεοδώρα, αντιπροσωπεύει τη σημερινή Ελλάδα, στο θέμα της εργασίας. Σκεφτείτε τι λέει:

  • "Η εξειδίκευσή μου και οι περίσσιες γνώσεις μου δε μετρούσαν πλέον στο βασικό μισθό"

  • "Δεν μπορούσαμε με τον άντρα μου να βασίσουμε το μέλλον μας στον ήδη κουτσουρεμένο μισθό του"

  • "Έμενα ικανοποιημένη όταν τουλάχιστον πληρωνόμουν στην ώρα μου και δε με χρωστούσαν"

  • "Έχασα μισθούς ενός περίπου έτους. Η ψυχολογία μου έπεσε και άρχισα να συμβιβάζομαι με ολοένα και πιο χαμηλούς μισθούς"

Ποιά οικογένεια στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν έζησε κάτι από αυτά; Ποιόν δεν άγγιξε η κρίση;

Κυρίως όμως η Θεοδώρα αντιπροσωπεύει το μέλλον, την οδό της διαφυγής από αυτήν την κατάσταση. Πήρε τα πράγματα στα χέρια της-κυριολεκτικά - και έστησε μία δραστηριότητα, μία μικρή οικοτεχνία από αυτό που γνωρίζει καλά.


Με τα χέρια, την καρδιά και το μυαλό όλα γίνονται!

Και μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να στήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, να κάνει πωλήσεις, να πάρει καλές κριτικές από πελάτες, να τεστάρει το προϊόν της σε ξένες αγορές και να κλείσει τον ισολογισμό της με θετικό πρόσημο!!!!

Όλα αυτά της επιτρέπουν -και σωστά- να στέκεται δυνατή στα πόδια της, να κάνει όνειρα για το μέλλον και να συνεχίζει με αισιοδοξία στο δρόμο της ανεξαρτησίας και της εξωστρέφειας, που προσφέρει το internet.Και το καλό με όλα αυτά, ξέρετε ποιό είναι; Δεν υπάρχει τέλος!!!

Δεν υπάρχει τέλος στα νέα είδη προϊόντων που μπορεί να σχεδιάσει -και ήδη το κάνει-, δεν υπάρχει τέλος στον αριθμό των πελατών που μπορεί να προσεγγίσει, δεν υπάρχει τέλος στο εισόδημα που μπορεί να αποκτήσει...απλά, δεν υπάρχει τέλος σε τίποτα. Σε ποιά άλλη δουλειά, εκτός από τη δική μας (σωστά στημένη εννοείται!), μπορεί κανείς να το πει αυτό;
366 views0 comments